Pulun ismi:
1988 Tıpta Kullanılan Anadolu Bitkileri
Tarih:
1988
Değer:
600 lira
Ölçü:
26*40mm
Bilgi:
BELLADON (Atropa Belladonna L.) :
Daha çok Kuzey Anadolu’da orman açıklıklarında yetişen, 100 – 150 cm yüksekliğinde otsu bir bitkidir.Alkaloit yapısında maddeler taşır.Yaprak ve toz üstü kısımlarından elde edilen ekstreler ve maddeler spazm çözücü ilaçlarla göz damlalarında kullanılmaktadır.Zehirli bir bitkidir.
BANOTU (HYOscyamus Niger L. ):
Anadoluda yaygın olarak yetişen 25 – 80 cm yüksekliğinde otsu bir bitkidir.Bitkinin yaprakları ve toprak üstü kısımları taşıdığı alkaloitlerden dolayı eczacılıkta kullanılmaktadır.Yapraklarından hazırlanan tentür ve ekstreleri öksürük ilaçlarında kullanılmaktar.
IHLAMUR (Tilia Rubra DC ):
Ihlamur, 15 – 40 m yüksekliklere ulaşabilen bir ağaçtır.Anadolu’da 3 türü daha çok Kuzey Anadolu ve marmara bölgesinde yetişmektedir.Bu türklerin çiçekleri terletici,idrar artırıcı,göğüs yumuşatıcı ve sedative etkilerinden dolayı çay halinde geniş miktarda kullanılmaktardır.
EBEGÜMECİ (Malva Silvestris L. ):
Anadolu’da yaygın olarak bulunan otsu bir bitkidir.Bitkinin yaprakları ve çiçekleri eczacılıkta kullanılınır.Taşıdığı maddelerden dolayı yumuşatıcı olarak kullanılmaktadır.
Konuyla ilgili slayt ve bilgiler Gazi Üniversitesi Eczacılık Fakültesi öğretim üyelerinden Prof.Dr.Ekrem Sezik tarafından hazırlanmıştır.
Kategori:
-